vrijdag 8 januari 2021

januari - week 15

 Dag iedereen 🌼



Wat hebben we weer leuke zaken meegemaakt tijdens onze eerste week na de kerstvakantie! 

We konden maar niet stil zitten! 

Laten we maar vertellen over wat we allemaal uitspookten… 👻


* Maandag, de eerste dag terug (woehoew!), vertelden de kinderen over hun vakantie. En wat een fijne vakantie was het als we hun verhalen mogen geloven. Er werd verteld over de cadeaus die ze kregen, de uitstappen die ze maakten en de kampen die ze bouwden.


De vakantie bracht ook een nieuwe leerlinge in onze klas van de madeliefjes mee! Van harte welkom, Eleonora!



De rekenlessen werden er jammer genoeg niet gemakkelijker op, we blijven opbouwen. Op maandag en dinsdag leerde het derde een trucje om optellingen gemakkelijker op te lossen en het vierde maakte kennis met wat voor rare monsters breuken en kommagetallen zijn. 


Na de middag en de spellingles werd eindelijk het nieuwe project onthuld, komende uit de volgende, heel goed bedachte vragen van Jonah en Jente: 

“Waarom gebruikt een schilder een schildersdoek?” en “Hoe maak je papier?”.


Iedere dag van de volgende twee weken staat er een andere schilder in de kijker. 

🎨 Op maandag begonnen we met het leven en de werken van een klassieker, Leonardo Da Vinci, uit de doeken te doen. De kinderen waren heel gefascineerd door het feit dat de ogen van Mona Lisa jou volgen, het maakt niet uit waar je staat om te kijken naar het schilderij. 

Benieuwd naar de andere schilders die we bespraken? Lees dan verder!


*Onze dinsdag ziet er tegenwoordig lichtjes anders uit dan voor de kerstvakantie. We gaan niet meer zwemmen, het is nu de beurt aan de Primula’s, maar in de plaats turnen we iedere vrijdagnamiddag in de grote sporthal. Yes, daar hebben we heel veel plaats!


We begonnen onze dag met het luisteren naar Trees en Norah, zij hadden namelijk een heleboel bibliotheekboeken mee over ons nieuw project! 

🎨 De schilder die we dinsdag onder de loep namen, was Albrecht Dürer, een Duitse kunstschilder die vooral geïnteresseerd is in de natuur en zijn dieren. Hij maakte enkele prachtige maar ook zeer realistische tekeningen over een haas, een neushoorn…


Dat kunnen wij ook! 

Met klei maakten de kids een reliëfdiertje, Ze tekenden een zelfgekozen diertje met een tandenstoker en zorgden daarna dat dat diertje “uit” de klei kwam. Er zitten hele mooie resultaten tussen, ze deden allen enorm hun best!


* De kortste dag van de week, de woensdag, vulden we met het springen van de tafels, godsdienst of zedenleer, en het afwerken van onze diertjes. Genoeg werk te doen, dus!


* 🎨 Donderdag stond de alombekende Vincent Van Gogh in de kijker. Norah las enkele weetjes over de man voor uit haar boek en we luisterden naar zijn droevige levensverhaal. We leerden écht kijken naar schilderijen, en dat aan de hand van het spel: Zoek het verschil!

Duidelijk een makkie voor de kids!


Tijdens de rekenles leerden de madeliefjes aan de hand van een ui de vlakke figuren en ruimtefiguren beter kennen. Ook leerden de vierdes de geodriehoek gebruiken om evenwijdige lijnen te tekenen, eigenlijk zijn zo’n evenwijdige lijnen toch overal, hè!


De kinderen van het vierde oefenden hoe ze expressief een gedicht of tekst kunnen voorlezen en we moeten zeggen, dat heks- en monsterstemmetje hebben sommigen al helemaal onder de knie!


In de namiddag overliepen we de tijdsmaten en probeerden we de kids het belang van goed kijken en schetsen bij te brengen. Ze kozen een voorwerp uit de klas, dat kon een dobbelsteen, potlood tot een handreiniger zijn, en tekenden dat zo levensecht na. Kijken en tekenen, en kijken en tekenen... Echte tekentalenten kwamen plots boven drijven, ook kinderen die voordien altijd zeiden dat ze kunnen tekenen. Super! 💪

We eindigden met godsdienst en zedenleer.


*Vrijdag had Enya een mooie koffer vol loombandjes mee en deze wou ze graag aan onze klas tonen. Ook Lucy had een grote zak mee vol boeken. Ze maakte zelfs een presentatie met wat informatie over een van haar favoriete kunstenaars, Frida Kahlo! Ze deed het écht heel goed!

De anderen van de klas luisterden heel aandachtig, wat een werk! Prima, meid!

🎨 We leerden ook een heel bekende Vlaamse schilder kennen, namelijk Peter Paul Rubens. Zoé was zelfs al eens naar zijn villa in Antwerpen, tegenwoordig gekend als het Rubenshuis, geweest! Wat waren de anderen jaloers! Moest corona er niet zijn, we zaten allang op de trein... 🚃


We vulden de agenda in en hernamen de leerstof rond de meter, decimeter, centimeter en kilometer. Hoe tekenen we een lijnstuk van 4 of 8 centimeter? Waar moeten we op letten?


Tijdens de namiddag gingen we turnen! Voordat we aan de opdrachten begonnen, moesten we natuurlijk onze spieren opwarmen. Dat deden we door de zonnegroet te doen, de kinderen waren helemaal mee en hilariteit alom! Neem zeker een kijkje bij de foto's!

We oefenden om volgende week een wedstrijdje tienbal te kunnen spelen. 

Ze kunnen al niet meer wachten! 🎽🏃



Zo, dit waren onze avonturen van deze lesweek.

We zien jullie heel graag op maandag terug!


Geniet van het (koude) weekend! ⛄



📸


Foto's week 15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.